4 lis 2019


ПІДГОТОВКА НА ПАРАФІЯЛЬНОМУ РІВНІ ДО
ПАТРІАРШОГО СОБОРУ УГКЦ У 2020 Р. – ЕМІГРАЦІЯ, ПОСЕЛЕННЯ ТА ГЛОБАЛЬНА ЄДНІСТЬ УГКЦ

Вроцлав, дня 30 жовтня 2019 р.
Число: 2019/530


Всечеснішим Отцям
Дорогим Братам і Сестрам –
Вірним Вроцлавсько-Ґданської Єпархії


Слава Ісусу Христу!
Дорогі у Христі Брати і Сестри!

Рішенням Синоду Єпископів та Глави УГКЦ, в днях 26-29 серпня 2020 р., у Львові, буде проходити чергова, вже сьома, сесія Патріаршого Собору нашої Церкви. В Патріаршому Соборі, який є дорадчим голосом Предстоятеля та Синоду Єпископів УГКЦ, будуть брати участь всі владики та делегати з-поміж духовенства, монашества і мирян, з усіх єпархій нашої Церкви у цілому світі.
Темою найближчого Патріаршого Собору буде: Еміграція, поселення та глобальна єдність УГКЦ. В сьогоднішній ситуації, коли з одного боку мільйони громадян України виїжджають поза її кордони, а з другого боку, коли також багато наших вірних у Польщі, головно молодих осіб, мігрує за працею та в пошуках кращих обставин для життя, з міста до міста, але також і поза кордони країни в які виросли, питання єдності нашої Церкви набирає дуже важного значення. Тому владики Синоду УГКЦ вирішили, щоб тема єдності нашої Церкви, у глобальному вимірі, була проаналізована в часі роботи найближчого Патріаршого Собору. Висновки, які представлять владикам делегати Патріаршого Собору, будуть становити основу для дальших душпастирських рішень.
Підготовка до Патріаршого Собору має проходити на парафіяльному, деканальному та єпархіальному рівнях. В кожній єпархії нашої Церкви має бути проведений Єпархіальний Собор, який опрацює власні напрямні по головній темі і передасть їх для дальшої аналізи в часі Патріаршого Собору.
Єпархіальний Собор Вроцлавсько-Ґданської Єпархії буде проходити в Перемишлі, в днях від 29 квітня до 2 травня 2020 р., разом з Єпархіальним Собором Перемисько-Варшавської Архиєпархії. Скоріше, підготовка до Собору має проходити на парафіяльному та деканальному рівнях. Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, подав теми – запитання, які повинні становити предмет праці в кожній нашій парафії/душпастирстві та в кожному деканаті. Подані Блаженнішим Святославом напрямні стосуються окреслення нашої сьогоднішньої душпастирської ситуації в парафіях, деканатах і єпархіях. Цю тематику окреслює в загальному запитання: де ми є? Друге запитання: хто ми є? - стосується духовних потреб наших вірних, а трете запитання: як нам дальше діяти? - стосується наших майбутніх рішень, які допоможуть утримати єдність та живучість нашій Церкві в поодиноких парафіях, деканатах та в єпархіях у цілому світі, незалежно від обставин в яких приходиться їй діяти. Більш детально розписані теми до праці у парафіях та деканатах передається всім священикам нашої єпархії.
Підготовка до Патріаршого Собору має проходити у Вроцлавсько-Ґданській Єпархії за наступним порядком:
1.                    Ще в цьому році, бажано до кінця листопада, в кожній парафії та в кожному діючому душпастирстві Вроцлавсько-Ґданської Єпархії, має відбутись скоріше заповіджена парохом парафіяльна зустріч, в часі якої наші вірні перекажуть свої відповіді та думки щодо тем представлених Главою УГКЦ. Кожна парафія може також порушити ще інші теми, важні для життя нашої Єпархії чи поодиноких парафій. Заповнений бланк з думками парафіян, поданими в часі парафіяльної зустрічі, належить негайно передати власному деканові/протопресвітерові а копію переслати до Єпископської Консисторії у Вроцлаві.
В часі парафіяльної зустрічі кожна парафія/душпастирство вибере двоє делегатів (жінку та мужчину), які, разом з парохом, візьмуть участь у Деканальному соборчику.
2.                  Кожний протопресвітер (декан) визначить дату і місце проведення Деканального соборчика та повідомить про це всіх священиків у своєму деканаті. В Деканальному соборчику візьмуть участь всі священики протопресвітерату (деканату) та по двоє делегатів від кожної парафії. В часі Деканального соборчика, який повинен бути проведеним ще в цьому році, мають бути проаналізовані та зібрані в один документ висновки підготовчих парафіяльних зустрічей. Протокол Деканального соборчика, виготовлений секретарем, якого призначить протопресвітер, та пособоровий документ, найпізніше до 14 січня 2020 р., мають бути разом з висновками отриманими скоріше від поодиноких парафій, передані до Єпископської Консисторії у Вроцлаві.
В часі Деканального соборчика, від кожного протопресвітерату/деканату належить вибрати одного делегата з-поміж духовенства та його заступника а також двоє делегатів від мирян, які візьмуть участь у Єпархіальному Соборі, який в наступному році буде проходити в Перемишлі. Делегатами не належить обирати священиків, які з уряду зобов’язані брати участь у Соборі (Протосинкел, Синкели, судовий Вікарій, Декани, єпархіальні радники, члени пресвітерської ради).
3.                   У лютому 2019 р. буде скликана Єпархіальна Душпастирська Рада, якої завданням буде провести аналіз зібраних матеріалів та переказати їх до дальшого опрацювання у Комісії покликаній Вроцлавсько-Ґданським Єпископом.
У лютому 2020 року Вроцлавсько-Ґданським Єпископом буде виданий декрет скликання Єпархіального Собору. Окремим декретом буде також покликано всіх делегатів Єпархіального Собору, яких обов’язком буде взяти у ньому участь.
В часі Єпархіального Собору буде вибрано 4 делегати ( 1 священнослужитель, 1 представник монашества, 2 мирян), які в серпні 2020 р., від Вроцлавсько-Ґданської Єпархії, візьмуть участь в Патріаршому Соборі нашої Церкви у Львові.
До цього звернення залучується бланк з запитаннями, які повинні обговорюватись в часі парафіяльних та деканальних зустрічей. Запитання належить довести до відома вірних, відчитавши їх у церкві, або через вивішення їх на парафіяльній дошці оголошень та на парафіяльному сайті.
З благословенням успішного проведення на парафіяльному та деканальному рівнях підготовки до Єпархіального і Патріаршого Соборів
                                                   + Володимир Р. Ющак, ЧСВВ
                                               Єпископ Вроцлавсько-Ґданський

Теми для підготовки:
1.       ДЕ МИ Є? – Оцінка актуальної ситуації нашої парафії:
-           Де сьогодні перебувають наші вірні, чи і куди вони виїжджають?
-           Скільки їх фактично є на нашій території?
-           Яка частина від їх загального числа охоплена нашою пастирською опікою і яка частина, на жаль, випала з мережі наших спільнот?
-           Якою є різниця між загальним числом наших вірних і кількістю, яку ми маємо принаймні на наших недільних Богослужіннях?


      2.       ХТО МИ Є? – Які є потреби наших вірних?
-      Наскільки наша Церква/парафія сьогодні відповідає на пастиські потреби наших вірних в Україні, на поселеннях та в еміграції?
-      Наскільки мережа наших церковних структур відповідає місцям реальної присутності наших вірних?
-      Чи не потрібно її поширити також на нашому парафіяльному рівні?
-      Чи наші вірні почуваються членами спільноти своєї Церкви і чи цього прагнуть – як почуваються у наших парафіях новоприбулі з України члени нашої Церкви?
-      Чи наші вірні усвідомлюють свою ідентичність і чи визнають її?
3.       ЯК НАМ ДАЛІ ДІЯТИ?
-            Що потрібно зробити, щоб зменшити різницю між загальною кількістю наших вірних на нашій території та кількістю тих, хто реально охоплений нашою пастирською турботою та належить до мережі наших спільнот?
-            Як розвивати наші єпархіяльні та парафіяльні структури, щоб вони відповідали потребам вірних в місцях їхнього перебування?
-            Які засоби потрібні для того, щоб знаходити вірних?
-            Як не загубитись мігруючи та як допомогти новоприбулим з інших парафій, єпархій чи країн інтегруватися в наші спільноти?
-            Як в умовах інтенсивного розпорошення наших вірних у сучасному світі плекати єдність нашої Церкви на всіх рівнях?
4.       РІЗНЕ (прикладово):
-          Як заохотити дітей та їхніх батьків щоб брали уділ у загально-єпархіяльних душпастирських подіях (фестивалі сакральної творчості, різні конкурси, спартакіяди тощо)?
-          Як переконати батьків, також з України, щоб записували своїх дітей на навчання греко-католицької релігії та рідної мови?
-          Яке є ставлення парафіяльної спільноти до евентульного прийняття григоріянського календаря коли ідеться про святкування неподвижних празників церковного року (прикладово: Різдво Христове, Новий Рік, Йордан, Успення Пресвятої Богородиці ...)?